Vepřový váleček na rozmarýnu
1 kg vepřového válečku (karé bez kosti)
4 stroužky drceného česneku
2 lžíce čerstvého rozmarýnu
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1/2 lžíce soli
1 lžička strouhané citronové kůry
1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Předehřejte troubu na teplotu 220 °C.
V misce promíchejte nadrcený česnek a rozmarýn, olivový olej, sůl, citronovou kůru a pepř.
Rovnoměrně směs vmasírujte do masa a vložte do pekáčku. Podlijte 2 dl vody. Vložte do trouby na 30 minut.
Snižte teplotu na 180 °C, maso přikryjte alobalem nebo víkem pekáčku, případně ještě trochu podlijte vodou. Záleží na tom, kolik maso pustilo šťávy.
Pečte přikryté zhruba hodinu. Podle potřeby nechte dopéct ještě odkryté, aby mělo maso zlatavou kůrčičku, ale nebylo vysušené.
Před podáváním nechte mírně prochladnout, alespoň 10 minut, teprve potom krájejte. Z masa pak nevyteče šťáva.
Ohodnoťte tento recept: