Americký dýňový koláč
250 g hladké mouky
125 g másla
8 lžic vody
půl lžičky soli
Náplň
2 hrnky dýňového pyré
200 g vysokoprocentní smetany nebo crème fraîche
3 vejce
60 g třtinového cukru
30 g cukru
půl lžičky soli
Koření
2 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
půl lžičky muškátového oříšku
půl lžičky mletého hřebíčku
půl lžičky kardamomu
půl lžičky badyánu
citronová kůra z malého citronu
Dýni rozkrojíme napůl a vložíme obě půlky do trouby. Počkáme, až dýně změkne, vyjmeme ji z trouby a odstraníme slupku. Aby se nám s dýní lépe pracovalo, necháme ji téměř vychladnout.
Do mouky přisypeme špetku soli. Následně přidáme rozkrájené máslo a spojujeme suroviny dohromady, dokud nám nevznikne drobenka. Do drobenky přidáváme po lžících vodu a opět spojujeme, než získáme hezky vláčné těsto.
Připravíme si větší kulatou formu. Vyváleným těstem pokryjeme formu a vytáhneme ho i do okrajů.
Samotné těsto dáme na zhruba 10 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Mezitím si připravíme náplň.
Upečenou dýni rozmixujme na jemné pyré, které dochutíme kořením.
Na závěr přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí a suroviny se nespojí.
Pokud máte hodně dýni, které nespotřebujete, můžete si takto připravené pyré zavařit a mít ho do koláče připravené. Lze ho také koupit v plechovkách nebo mražené.
V misce si smícháme smetanu s vajíčky a žloutkem. Přidáme dýňové pyré a dobře promícháme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus. Můžeme přidat také nahrubo nasekané ořechy.
Koláč pečeme při teplotě 180 °C zhruba 30 - 40 minut.
Takzvaný pumpkin pie je společně s jablečným koláčem jedním z nejoblíbenějších amerických dezertů. Neodmyslitelně patří třeba k oslavám Dne díkůvzdání.
Ohodnoťte tento recept: