Moučníky a cukroví

Dort z červené řepy

250 g vařené červené řepy
100 g 60% čokolády
200 g třtinového cukru
3 větší vejce
230 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
50 g holandského kakaa
1/4 lžičky soli
200 ml slunečnicového oleje

Na polevu

100 g kvalitní čokolády alespoň 60%
100 ml zakysané smetany
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce vaječného koňaku
šlehačka
ovoce na ozdobu

Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.

Cukr a vejce ušlehejte do pěny. Pozvolna zašlehejte olej. Přidejte čokoládu, mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a kakao. Nakonec přidejte nastrouhanou řepu.

Dejte do formy o průměru 20 cm, kterou jste vymazali máslem nebo vystlali pečicím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na teplotu 180 °C asi 50 minut.

Poleva

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte cukr, zakysanou smetanu a spojte dohladka.
Nechte trošku zchladnout, přidejte vaječný likér a navrstvěte na vychladlý dort.

Ozdobte ovocem a podávejte se šlehačkou.

Ohodnoťte tento recept: 

37 hlasů

Další recepty Celý díl