Medovník z Arménie


Těsto
250 g másla
3 lžíce medu
3 vejce
300 g cukru
400 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
100 ml mléka
Krém
500 ml mléka
6 lžic krupice
2 lžíce cukru
200 g másla
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Dále budeme potřebovat:
rum
100 g mletých ořechů
Z mléka, krupice a cukru uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout.
Ve vodní lázni nad parou rozpustíme máslo, med a cukr.
Přidáme mouku se sodou a nakonec mléko. Důkladně rozmícháme a na závěr přidáme celá vejce.
Pečlivě promícháme. Vznikne nám tekuté těsto.
Na plech si dáme pečicí papír a roztíráme opravdu tenkou vrstvu těsta. Zbylé těsto necháváme stále nad parou, aby nevychladlo. Na papír si můžeme nakreslit šablonu - například kruhy podle talíře.
Pláty pečeme při teplotě 170 °C asi 6 - 7 minut. Necháme vychladnout.
Ještě teplé pláty seřízneme do požadovaného tvaru a přebytečné okraje rozdrobíme a smícháme s mletými ořechy.
Do vychladlé kaše zašleháme změklé máslo a nakonec přidáme slazené kondenzované mléko.
Každý plát potřeme rumem a vrstvou krému. Skládáme na sebe. Poslední plát potřeme rumem, krémem a hustě posypeme směsí rozdrobených okrajů a ořechů.
Zabalíme i s podložkou do potravinové fólie nebo alobalu a necháme odležet alespoň 1 den. Medovník krásně změkne.
Ohodnoťte tento recept: