Moučníky a cukroví

Nepečený borůvkový dort

Korpus

120 g máslových sušenek
60 g másla

forma o průměru 20 - 22 cm

Sušenky nadrtíme tyčovým mixérem. Máslo rozpustíme a nalijeme na drcené sušenky. Vymícháme těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme ztuhnout do lednice.

Borůvkové pyré

500 g lesních borůvek, můžete použít i mražené
120 g cukru moučka

Poznámka:
Mražené borůvky z obchodu jsou kyselejší, než lesní sbírané na slunečném paloučku. Množství cukru si upravte podle chuti.
Kanadské borůvky neobsahují tolik barviva. Dort může pak být světlejší.

Borůvky s cukrem dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.

Kastrůlek si před vařením zvažte, pyré nechte zchladnout a opět zvažte. Množství vydělte 10.

Na dort budeme dělat 3 vrstvy. Na první použijeme 5 dílů pyré, na druhou 3 a na třetí 2.

Tvarohový krém

9 plátků želatiny (nebo prášková želatina zhruba na 1, 5 kg hmoty)
250 g mascarpone
200 g moučkového cukru
500 g tvarohu
200 ml smetany ke šlehání

Mascarpone, cukr a tvaroh vyšleháme do hladkého krému. Přidáme ušlehanou šlehačku.

Krém rozdělíme na 3 stejné části.

A teď začíná matematika a barvení jednotlivých vrstev krému. Jako první nalijeme nejtmavší vrstvu, na kterou použijeme 5 dílů borůvkového pyré.

Na vrstvu budeme potřebovat 4 plátky želatiny, kterou necháme nabobtnat a rozpustit v horkém pyré. Přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému, metličkou rozmícháme dohladka a zamícháme do třetiny tvarohového krému. Nalijeme do formy.

Stejným způsobem postupujeme s dalšími vrstvami krému - jen do jedné přidáme 3 díly borůvkového pyré a 3 plátky želatiny a do poslední vrstvy 2 díly pyré a 2 plátky želatiny.

Pokud budete dělat dort po vrstvách, musíte hodinku počkat, než ztuhne každá vrstva. Ve výsledku pak budete mít dort pruhovaný, od nejtmavší po nejsvětlejší.

Když nemáte moc času, nalijte první vrstvu a hned si připravte další, kterou nalijete přesně doprostřed dortu, krém se rozlije a vytvoří se kruh. Třetí kruh pak vznikne z nejsvětlejší části krému.

Dort necháme chladit alespoň 4 hodiny. Ideálně přes noc.

Dokončení:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy a ozdobíme borůvkami, lístky meduňky nebo máty.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl