Grilovaná vepřová trhaná plec s domácím grilovacím kořením a omáčkou


Domácí grilovací koření
2 lžíce tmavého cukru
1 lžíce mořské soli
1 lžíce mletého pepře
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce mletého koriandru
1 lžíce sušeného česneku
1/2 lžičky chilli a drcené chilli papričky
Vepřová trhaná plec
2 kg vepřové plece
1 cibule
100 ml rostlinného oleje
1 lžíce másla
100 ml jablečného octa
75 ml jablečné šťávy
Na potírání
250 ml jablečné šťávy
75 ml ananasové šťávy
75 ml jablečného octa
Maso pokojové teploty marinujte s kořením smíchaným s olejem, jablečným octem, rozpuštěným máslem, jablečnou šťávou a na kolečka nakrájenou cibulí.
Nechte alespoň hodinku odstát. Rozehřejte si gril a opečte maso ze všech stran tak, aby se zatáhlo. Případně můžete opéct na pánvi.
Gril přikryjte a nechte maso grilovat cca 5 hodin. Jednou za 20 minut odklopte a natřete směsí na potírání. Maso potom sejměte z žáru, potřete ho zbylou marinádou a zabalte do silného alobalu. Dejte znovu na horký gril a nechte tam zabalené maso alespoň další tři hodinky. Potom sejměte z grilu, nechte chvíli odpočinout, roztrhejte vidličkou nadrobno a smíchejte se šťávou.
Celý postup můžete udělat i v troubě.
Maso podávejte na hamburgerové housce nebo samostatně se zeleninovým salátem, hranolky, pečenými brambory.
Vylepšit si ho můžete grilovací omáčkou.
Domácí grilovací omáčka
4 lžíce rajčatového protlaku
15 kapek worcestrové omáčky
3 lžíce třtinového cukru
3 lžičky medu
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce domácího grilovacího koření
2 lžíce balzamikového octa
1 lžička pepře
Vše smíchejte, ohřejte, aby se suroviny propojily a nechte vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: