Moučníky a cukroví

Tradiční buchty

250 ml mléka
4 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
2 žloutky
1 vejce
70 g rozpuštěného másla nebo sádla
50 ml oleje
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
1 kostka droždí nebo 4 lžičky droždí sušeného
citronová kůra z půlky citronu

olej a sádlo na potření

Do vlažného mléka dejte cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky, vejce, máslo, olej, mouku, citronovou kůru a rozdrobené droždí. Mícháte v hnětači alespoň 10 minut. Pokud nemáte robota, tak jen vymíchejte a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Vyklopte na pomoučený vál. Pekáček si vymažte sádlem.

Těsto vyválejte asi na tloušťku 1 cm, nakrájejte na čtverce a naplňte tím, co máte rádi. Plňte makovou náplní, jablkovou, ořechovou, tvarohovou nebo kokosovou.

Nakonec si do misky nalijte olej. Každou buchtičku namočte do oleje, nechte okapat a rovnejte do pekáčku vedle sebe. Nechte jim mezírku mezi sebou, ještě nakynou.

Dejte kynout alespoň na 30 minut na teplé místo nebo do trouby při teplotě 50 °C. Přikryté utěrkou je můžete dát vykynout na sluníčko. Nakynuté buchty potřete bílky.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut.

Hotové potřete rozpuštěným máslem smíchaným s cukrem a rumem. Buchty vydrží déle vláčné.

Tvarohová náplň

250 g tvarohu ve fólii
2 lžíce cukru
vanilkový cukr
1 vejce
citronová kůra

Vše smíchejte a naplňte buchty. Můžete přidat rozinky.

Povidlová náplň

Povidla smíchejte se strouhaným perníkem a dochuťte rumem a skořicí.

Jablková náplň

Nastrouhaná jablka poduste do odpaření vody, přidejte cukr, skořici a kapku rumu. Pokud potřebujete směs zahustit, přidejte piškotovou strouhanku. Můžete přidat i rozinky.

Ořechová náplň

Umleté ořechy povařte v mléce, přidejte cukr, špetku skořice a rumu. Pokud je náplň řídká, přidejte ořechy nebo piškotovou strouhanku.

Kokosová náplň

Kokos povařte v mléce, přidejte cukr a ušlehaný bílek.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl