Moučníky a cukroví

Limetkový nepečený dortík

200 g máslových sušenek
80 g másla
400 g tučného tvarohu nebo lučiny
250 g mascarpone
moučkový cukr podle chuti (2 - 4 lžíce)
1 limetka

Sušenky rozdrtíme najemno buď v robotu, nebo je vložíme do pevného pytlíčku a například pomocí válečku nebo paličky na maso rozdrtíme na drobečky.

Vsypeme do misky a přilijeme rozpuštěné máslo. Směs promícháme. Při zmáčknutí musí držet pohromadě. Pokud se ještě hodně sype, přilijeme trochu více másla. Tuto fázi nelze úplně přesně určit, protože vždy záleží na tom, jaké sušenky použijeme.

Pečicí papír namočíme, vymačkáme z něj vodu a rozprostřeme do formy. Zajistíme tím pěkné vyklopení z formy.

Přeneseme do formy sušenkovou směs a povrch co nejvíc umačkáme. Sušenky by měly být v rovnoměrné tenké vrstvě. Formu s korpusem vložíme do lednice.

Ve větší misce smícháme tvaroh a mascarpone do hladké krémové konzistence. Nešleháme. Vzduchové bubliny nejsou v tomto dezertu žádoucí.

Z limetky nastrouháme asi lžíci kůry a vhodíme do krému. Poté limetku rozřízneme a přidáme šťávu z půlky limetky. Pro někoho je to akorát, někdo si rád přidá šťávu i z druhé půlky limetky.

Krém dosladíme cukrem podle vlastní chuti, většinou 2 - 4 lžíce cukru.

Krém by neměl být řídký, protože tekutina se nemá kam vstřebat, korpus natáhne jen část. Řídká náplň může vzniknout, když koupíme nekvalitní tvaroh. Při použití lučiny a mascarpone tento problém nehrozí. Samozřejmě jsou na trhu kvalitní tvarohy, které netečou.

Z lednice vyjmeme korpus ze sušenek a rovnoměrně na něj rozetřeme krém. Povrch můžeme dozdobit trochou limetkové kůry nebo snítkou máty. Vložíme zpět do lednice a necháme několik hodin tuhnout. Ideální je to přes noc, ale postačí i 3 hodiny.

Dortík je rychle připravený, svěží, přesně na léto.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl