Voňavá hovězí kližka
asi 1 kg hovězí kližky
2 mrkve
2 řapíky celeru
2 cibule
100 g čerstvého zázvoru
1 chilli paprička
slunečnicový olej
750 ml hovězího vývaru
100 ml sojové omáčky
100 ml vinného octa
2 lžíce medu
Maso nakrájím na větší kostky. Zeleninu, zázvor a chilli papričky očistím a pokrájím na větší kousky. Maso zprudka orestuji na rozpáleném oleji, vyjmu, ve výpeku osmahnu zeleninu a koření. Maso vrátím zpět do hrnce, zaliju vývarem, ve kterém jsme rozpustila med, přidala ocet a sojovou omáčku.
Nechám na mírném ohni dusit asi 3- 4 hodiny nebo 6 hodin v pomalém hrnci.
Hotové maso je měkké až se rozpadá.
Pokud je v hrnci hodně omáčky, zredukuji ji v otevřeném hrnci na hustší konzistenci. Maso vyjmu.
Podávám s bramborou kaší, hráškovým nebo batátovým pyré.
Batátové pyré
1,5 kg batátů
100 g másla
sůl a pepř
čerstvý koriandr
Batáty oloupu a uvařím doměkka, důkladně sliju a rozšťouchám. Přidám máslo, sůl a pepř a rozmixuji na hladké pyré. Zdobím čerstvým koriandrem.
Hráškové pyré
600 g mraženého hrášku
80 g másla
smetana ke šlehání
sůl a pepř
Hrášek udusím na másle, když je měkký rozmixuji ho spolu se smetanou na pyré, osolím, opepřím a podávám s masem.
Ohodnoťte tento recept: