Moučníky a cukroví

Babiččina bábovka

500 ml podmáslí
2 vejce
200 g cukru krystal
1 vanilínový cukr
150 ml slunečnicového oleje
400 g hladké mouky
8 g kypřicího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
rum

něco pro ochucení

máslo nebo sádlo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
případně cukr moučka na posypání bábovky

Do mísy rozklepnu 2 vejce, přisypu cukr a vanilínový cukr, přiliju podmáslí. Vše metličkou rozšlehám. Přidám olej a zašlehám ho do směsi. Vmíchám hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodu.

Klasickou formu vymažu a vysypu hrubou mouku, silikonovou vypláchnu studenou vodou. Těsto naliju do připravené formy a dám péct do trouby předehřáté na 150 °C asi na 35 minut.

Já tento základní recept používám na všechny bábovky, které peču. Mám mnoho možností, jak bábovku ochutit.

Bábovku podle tohoto receptu máte za 10 minut v troubě.

Klasika je mramorová, část těsta obarvím kakaem a naliju do světlého těsta.

Mohu obarvit celé těsto kakaem a upéct kakaovou.

Přidám rozinky namočené v rumu. Další možností je sušené ovoce. Někdy přidám 2 lžíce instantní kávy, jindy ořechy nebo mandle. Variantou je kokos nebo lískooříškový krém nebo obojí, 2 rozmačkané banány, nalámu hořkou čokoládu, přimíchám mák. Pokaždé jiná, pokaždé vláčná. Také pokaždé hned zmizí. Pokud si ji chci vylepšit, nahradím olej rozpuštěným máslem.

Nebojte se experimentovat. O tento recept se můžete opřít a přidat 50 - 100 g něčeho na ochucení. Jestli pečete s lískooříškovým krémem, dejte ho tam alespoň 150 g a uberte 100 ml podmáslí. Naopak, když dáte třeba 70 g kokosu, přidejte stejné množství podmáslí. Ořechy, mák, mandle a další zmiňovaná ochucovadla jen přidejte v množství 50 – 100 g. Recept už nemusíte nijak modifikovat.

Ohodnoťte tento recept: 

107 hlasů

Další recepty Celý díl