Moučníky a cukroví

Brownie dort z červené řepy

200 g oloupané uvařené červené řepy
50 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol nebo čekankový sirup)
3 vejce
30+20 g ghee nebo másla
100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
25 g hořkého kakaa
5 g prášku do pečiva nebo 8 g vinného kamene
50 g hořké vysokoprocentní čokolády nebo i více, podle velikosti formy
25 g kokosového másla
kokosové mléko (pár lžiček podle potřeby)

Uvařenou červenou řepu rozmixuji dohladka se sladidlem. Jaké sladidlo použiju záleží na způsobu stravování, snášenlivosti sladidla nebo alergiích konzumenta.

Dám si stranou lžičku směsi a do zbytku při mixuji 3 vejce, až vejce napění přidám asi 30 g ghee nebo másla.

Postupně zamíchám mandlovou mouku, kakao a prášek do pečiva.

Těsto naliju do dortové formy vystlané papírem a peču na 180 °C asi 40 minut. Použila jsem formu 18 cm. Papír na pečení doporučuji předem namočit, vymačkat vodu a potom se s ním dá dobře pracovat a ve formě tvarovat.

Délka pečení může být odlišná podle výkonu trouby a velikosti formy. Rozhodně se do ní po 30 minutách podívejte, do těsta zapíchnete špejli a pokud se těsto lepí pečte dál, pokud ne je upečeno.

Upečený korpus nechte vychladit, vychladnutý dejte do lednice nebo na pár minut do mrazničky, aby měl co nejstudenější povrch.

V malém kastrůlku, pánvičce nebo ve vodní lázni rozehřeji čokoládu s máslem. Množství čokolády opět záleží na velikosti povrchu formy. V menší formě budete mít vyšší korpus a menší spotřebu čokolády ve větší naopak.

Směs nechám chvilku prochladnout, z lednice nebo mrazničky vyndám dort a potřu povrch i kraje čokoládou, nejlépe pomocí mašlovačky. Pracuji rychle, aby čokoláda na studeném povrchu neztuhla dříve, než ji rozetřu.

Rozehřeju kokosové máslo a přimíchám do červené řepy se sladidlem, kterou mám stranou. Pozor rychle tuhne, můžete naředit troškou kokosového mléka. Pokud konzumujete mléko, může být i mléko nebo smetana. Touto směsí pokapejte dort a nechte vychladit.

Můžete péct na velkém plechu z dvojnásobné dávky, ale dobrého radši pomálu. Určitě se pak nestane, že poslední 2 kousky už nikdo nechce…

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl