Špenátové halušky


400 g mraženého špenátu
350 g hrubé mouky
350 g hladká mouka
2 vejce
2 stroužky česneku
sůl
150 ml vodyvoda na vaření halušek
Jako první krok si dáme vařit do velkého hrnce vodu na halušky. Ve velké míse smícháme všechny suroviny na polotuhé těsto a necháme chvilku odpočinout. Jakmile se začne voda vařit, přes síto přetlačíme do vody halušky.
Jakmile vyplavou na povrch jsou uvařené, scedíme a propláchneme teplou vodou.
Takto připravené halušky podáváme jako přílohu k masům.
Pokud je chceme podávat jako samostatný pokrm, je nepřeberné množství omáček, ale já jsem si oblíbila velmi jednoduchou omáčku se žampiony a nivou.
Omáčka se žampiony a Nivou na špenátové halušky
3 lžíce oleje
150 g čerstvých žampionů
100 g šunky, nejlépe schwarzwaldské nebo jiné sušené, případně kvalitní slaniny
140 g Nivy nebo jiného modrého sýra
250-300 ml smetany ke šlehání
pepř
Na oleji osmahnu na plátky nakrájené žampiony, na nudličky nakrájenou šunku, rozdrobím Nivu a zaliju šlehačku, provařím. Šunka a sýr obsahuji sůl, takže už není třeba solit, ale ráda připepřím.
Další variantou je nahradit šunku kuřecím nebo krůtím masem.
Ohodnoťte tento recept: