Maso

Králík se slaninou a česnekem

4 porce

4 lžíce francouzské hořčice, případně plnotučné
200 g anglické slaniny, uzeného bůčku nebo masové slaniny nakrájené na plátky
sůl
pepř
4 paličky česneku
kelímek smetany ke šlehání
vývar
pár lístků šalvěje nebo tymiánu
2 dl bílého vína
podle chuti citrónová šťáva

Králíka naporcuji nebo rovnou koupím stehna nebo hřbety, abych měla stejné porce. Maso osolím a opepřím, potřu stroužkem lisovaného česneku, hořčicí a obalím slaninou. Obvykle slanina k hořčici pěkně přilne, ale když chcete mít jistotu, můžete udělat mašličku z provázku.

Naskládám do pekáčku, vložím na 10 minut do trouby vyhřáté na 220 °C, potom podliju asi do poloviny masa vývarem smíchaným s bílým vínem. Palice česneku překrojím, vložím do pekáčku, přidám pár lístků šalvěje nebo tymiánu (pokaždé bude jiná chuť), přikryju víkem nebo alobalem a nechám péct přikryté asi 40 minut na 180 °C. Potom odklopím a peču ještě 30 minut. Omáčku sliju do kastrůlku nebo pánve, vymačkám upečený česnek a přidám do omáčky, přidám smetanu a povařím. Pokud mám omáčky hodně, před přidáním smetany ji zredukuji. Omáčku ochutím solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo vínem a podávám k masu.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl