Ovocná jídla

Žemlovka se švestkami

Sklenice zavařených okapaných švestek nebo 750 g mražených či čerstvých
700 ml mléka
cukr podle chuti 1-2 lžíce
2 lžíce slivovice
3 žloutky
mletá skořice
8 housek
lžička strouhané citrónové kůry
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
2 lžíce rozpuštěného másla

Na sníh

3 bílky
100 g cukru krystal
3 lžíce mletých ořechů

Formu vymastím máslem a vysypu strouhankou. Housky nakrájím na tenké plátky, lehce namáčím v oslazeném mléce, do kterého jsem přidala slivovici a citrónovou kůru. Namočím a hned kladu na dno formy. Posypu skořicí a pokladu švestkami. Vrstvím, dokud mi nedojdou suroviny, poslední vrstva je houska.

Do zbytku mléka zašlehám žloutky a vyliju do pekáčku.

Dám péct do trouby vyhřáté na 160 °C a peču asi 40 minut.

Z bílků ušlehám sníh, postupně zašlehám cukr a nakonec přidám ořechy. Směs naliju na žemlovku a nechám ještě 10 minut zapéct.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl