Moučníky a cukroví

Jarní mrkvový chlebíček se zajíčkem

Na jeden mrkvový chlebíček

na kakaové těsto

200 g jogurtu
3/4 hrnku cukru
3/4 hrnku oleje
1,5 hrnku polohrubé mouky
3 vejce
½ balíčku prášku do pečiva
2 lžíce holandského kakaa
vanilínový cukr
Vykrajovátko - zajíček o velikosti cca 5x7 cm nebo podle velikosti formy
hrnek 250 ml

na mrkvové těsto

4 vejce
sůl
150 g cukru
100 g mletých mandlí
300 g strouhané mrkve
90 g hladké mouky
50 g kukuřičného škrobu
½ balíčku prášku do pečiva
citronovou kůru
obdléníkovou pečící formu

na polevu

120 g moučkového cukru
šťávu z 1 citronu
nebo citronovou polevu v prášku
jarní květy z jedlého papíru na ozdobu

Vymažte a vysypejte formu moukou nebo vyložte namočeným pečícím papírem a dobře vytvarujte ve formě. Na kakaovou část vyšlehejte vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny, postupně zašlehejte jogurt, olej, mouku s práškem do pečiva a kakao. Vše vymíchejte do krémova. Těsto nalijte do formy a pečte v troubě na 180 °C cca 35 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na kousky o šířce 1,5 cm. Z každého kousku vykrojte 1 zajíčka. Toto těsto můžete upéct i na plechu vyloženém pečicícm papírem a zajíčky vykrojit na plechu.

Na mrkvovou buchtu znovu vymažte a vysypejte formu moukou. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Ze žloutků a cukru ušlehejte pěnu a vmíchejte mandle a mrkev. Smíchejte mouku, škrob a prášek do pečiva a citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny.

Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.

Dno formy pokryjte vrstvou těsta asi do jedné třetiny. Zajíčky posaďte jednoho za druhým do středu formy. Zbylé těsto nalijte opatrně přes zajíčky a vše pečte 45 minut.

Moučkový cukr vyšlehejte s 2 polévkovými lžicemi vody a šťávou z citronu. Vychladlou buchtu potřete cukrovou směsí a ozdobte.

Pokud použijete citronovou polevu v prášku, rozřeďte ji 3 lžicemi mléka, bude bělejší.

Ozdobte například jarními květy z jedlého papíru.

Další recepty Celý díl