Moučníky a cukroví

Nepečený jablečný dort

1 kg oloupaných nastrouhaných jablek
6 - 8 lžic cukru krupice
2 lžičky citronové šťávy
2 vanilkové pudinky
rum
dětské nebo cukrářské piškoty
skořice, vanilka

na potření

2 kelímky zakysané smetany
1 vanilkový cukr

mletá skořice na posypání

Tento dort udělám vždy, když se mi sejde hodně jablek, nebo když proberu sklep a zjistím, že je třeba jablka zpracovat. Dobře se dá udělat ze zavařených nastrouhaných jablek.

Jablka oloupu a nastrouhám na hrubším struhadle, 1 kg je čistá váha po oloupání a nastrouhání. Přidám 250 ml vody, citronovou šťávu, aby jablka nezhnědla, a cukr. Množství cukru je orientační. Záleží na tom, jak sladká jablka mám. Vždycky je lepší cukr přidat, než přesladit.

Vanilkový pudink rozmíchám ve 400 ml studené vody.

Jablka nechám 10 minut povařit, zamíchám pudink a opět přivedu k varu, krátce povařím. Doporučuji snížit teplotu, bublající směs má tendenci prskat z hrnce a je opravdu horká, tak se nespalte.

Připravím si formu na dort, kterou můžu vystlat pečicím papírem, ale není to nutné.

Dno formy pokladu piškoty.

Teď naposledy ochutnám jablečnou směs, a pokud je třeba, dosladím a přidám rum. Zamíchám a naleju vrstvu na piškoty. Položím další vrstvu piškotů a opět zaliju jablečnou směsí. Každopádně poslední vrstva jsou jablka.

Nechám vychladnout, po vychladnutí dám ještě alespoň na 5 hodin do lednice. Tento dort je dobré připravit den dopředu. Před podáváním smíchám zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem, dort vysvobodím z formy a navrstvím smetanu. Přes sítko jemně posypu skořicí.

Dort pěkně ztuhne. Dělala jsem ho i jako slavnostní pro kamarádku. Nedávala jsem nahoru zakysanou smetanu, ale celý jsem ho ozdobila šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem a ozdobila čerstvými malinami. Byl luxusní.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl