Kynuté těsto a vánoční strom


Kynuté těsto na cokoliv
3 dl vlažného mléka
1 kostka droždí
2 lžíce cukru
2 dl oleje
500 g hladké mouky
čajová lžička soli
Toto těsto můžete použít na cokoliv - na bylinkový chléb, na pizzu, plněné rohlíčky nebo na slaný nebo skořicový vánoční strom.
Do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám cukr, mouku, olej a lžičku soli. Zpracuji těsto - ručně nebo v robotu a nechám kynout. Když těsto zdvojnásobí objem zpracuji na pečivo.
Vánoční strom
pesto
strouhaný sýr
sůl
vejce na potření
Těsto rozdělím na poloviny, vyválím, dám na pečící papír a vykrojím do tvaru stromu. Těsto potřu pestem, posypu strouhaným sýrem. Nakrájím větve, které zatočím - podívejte se jak v pořadu, Honzovi to šlo moc dobře.
Posolím, potřu rozšlehaným vejcem a nechám chvilku kynout, peču ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 170 stupňů.
Sladkou variantu stromu si můžete udělat tak, že těsto potřete máslem, pokapete rozehřátým medem a posypete skořicí.
Ohodnoťte tento recept: