Moučníky a cukroví

Malovaná roláda s kořeněnou náplní z hrušek a jablek

Těsto na malování

1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kakaa

Těsto na roládu

4 vejce
120 g cukru moučky
80 g hladké mouky

Náplň

250 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
3 lžíce cukru krystal
2 hrušky
2 jablka
2-3 lžičky zahřívacího koření

Z vejce, cukru a kakaa ušlehejte hmotu, ze které na pečící papír namalujete ornamenty.

Pod pečící papír si můžete podložit šablonu s obrázkem, pokud nemáte odvahu malovat podle fantazie. Nechte pár hodin zaschnout nebo vložte na chvíli do mrazáku.

Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte mouku a nakonec opatrně zamíchejte sníh z bílků. Sníh si ušlehejte předem, pokud do šlehače dáte bílky po žloutcích, sníh se dobře nevyšlehá.

Těsto opatrně vylijte na ornament na pečícím papíře, rovnoměrně zlehka rozetřete a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte klasickým způsobem 7-10 minut. Při pečení horkým vzduchem se těsto vysuší a při rolování pak praská.

Do pánve dejte 3 lžíce cukru a udělejte karamel, do něj vložte na kostičky nakrájená jablka a hrušky. Přidejte 2-3 lžičky zahřívacího koření. Přidávejte postupně, po lžičkách, abyste si vyladili chuť. Já dávám nejméně 2 lžičky. Chvilku poduste a nechte vychladnout. Tekutinu, která na pánvi zůstane, oddělte, pokud jí je málo, přidejte lžíci marmelády a vychladlým sirupem potřete vychladlé těsto.

Ušlehejte šlehačku, pozvolna zašlehejte mascarpone a nakonec vychladlé ovoce v karamelu z pánve. Krémem potřete plát a zaviňte do rolády, nechte v lednici ztuhnout.

Když si chcete roládu zjednodušit, můžete ji naplnit šlehačkou a proložit čerstvým ovocem. Nebo třeba šlehačkou zamíchanou s pár lžícemi pražených mletých lískových oříšků.

Recept na zahřívací koření najdete na tomto webu, pokud ho nemáte, dejte alespoň skořici s mletým hřebíčkem podle chuti.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl