Malovaná roláda s kořeněnou náplní z hrušek a jablek


Těsto na malování
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kakaa
Těsto na roládu
4 vejce
120 g cukru moučky
80 g hladké mouky
Náplň
250 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
3 lžíce cukru krystal
2 hrušky
2 jablka
2-3 lžičky zahřívacího koření
Z vejce, cukru a kakaa ušlehejte hmotu, ze které na pečící papír namalujete ornamenty.
Pod pečící papír si můžete podložit šablonu s obrázkem, pokud nemáte odvahu malovat podle fantazie. Nechte pár hodin zaschnout nebo vložte na chvíli do mrazáku.
Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte mouku a nakonec opatrně zamíchejte sníh z bílků. Sníh si ušlehejte předem, pokud do šlehače dáte bílky po žloutcích, sníh se dobře nevyšlehá.
Těsto opatrně vylijte na ornament na pečícím papíře, rovnoměrně zlehka rozetřete a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte klasickým způsobem 7-10 minut. Při pečení horkým vzduchem se těsto vysuší a při rolování pak praská.
Do pánve dejte 3 lžíce cukru a udělejte karamel, do něj vložte na kostičky nakrájená jablka a hrušky. Přidejte 2-3 lžičky zahřívacího koření. Přidávejte postupně, po lžičkách, abyste si vyladili chuť. Já dávám nejméně 2 lžičky. Chvilku poduste a nechte vychladnout. Tekutinu, která na pánvi zůstane, oddělte, pokud jí je málo, přidejte lžíci marmelády a vychladlým sirupem potřete vychladlé těsto.
Ušlehejte šlehačku, pozvolna zašlehejte mascarpone a nakonec vychladlé ovoce v karamelu z pánve. Krémem potřete plát a zaviňte do rolády, nechte v lednici ztuhnout.
Když si chcete roládu zjednodušit, můžete ji naplnit šlehačkou a proložit čerstvým ovocem. Nebo třeba šlehačkou zamíchanou s pár lžícemi pražených mletých lískových oříšků.
Recept na zahřívací koření najdete na tomto webu, pokud ho nemáte, dejte alespoň skořici s mletým hřebíčkem podle chuti.
Ohodnoťte tento recept: