Pečený krůtí krk
1 krůtí krk
3 větší cibule
Marináda
6 stroužků česneku
5 lžic olivového oleje
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce ajvaru
2 lžíce rajčatového pyré
sůl
chilli papričky
Suroviny na marinádu smícháme a rozmixujeme. Naložíme do ní na špalky pokrájený krůtí krk, může být bez kůže a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Do zapékací mísy rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, případně 2 oloupaná rajčata, pokud nemáme pyré, poklademe krůtími krky s marinádou a podlijeme vodou.
Pečeme ve vyhřáté troubě, asi na 200 °C zhruba 45 minut.
Podáváme s bagetkou, brambory, noky.
Doporučuji krky vyndat z pekáčku, dát do něj bramborové noky, které se nemusí předem vařit, podlít trochou vody a dát na 10-15 minut do trouby. Maso z krku mezitím obrat a servírovat položené na nokách, případně s nastrouhaným parmazánem. Zdánlivě získáme jiné jídlo a zavděčíme se tak strávníkům, kteří si neradi obírají maso z kostí.
Takto můžete upéct i krůtí křídla nebo spodní stehna. Na 2 stehna si udělejte dvojnásobek marinády.
Ohodnoťte tento recept: