Dýňový koláč s tvarohem
Těsto
100 g másla
150 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
Náplň
3 vejce
400 g pečené dýně Hokkaido
250 g tvaroh měkký tučný
1 špetka soli
1-2 rozemleté hřebíčky
100 g cukru, může být třtinový, ale také můžeme sladit javorovým sirupem nebo medem
1 lžička mleté škořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
120 ml smetany nebo kondenzovaného mléka (potom slaďte až nakonec podle chuti)
2 lžíce kukuřičného škrobu
0,5 dl rumu
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Zpracujeme dohromady všechny suroviny na těsto tak, aby bylo hladké a vláčné. Zabalíme do folie a necháme minimálně hodinu odležet v chladu. Těsto následně rozválíme na tenký plát, který dáme do předem vymazané dortové formy, vytvarujeme okraje.
Propícháme vidličkou a předpečeme asi deset minut v troubě předem vyhřáté na 170 stupňů.
Na náplň ušleháme vejce s tvarohem, přidáme dýňové pyré, smetanu, cukr, koření a sůl, rum, kukuřičný škrob a vlašské ořechy. Dobře promícháme a navršíme na těsto.
Pečeme asi 45- 60 minut (dozlatova) v troubě předehřáté na 160 stupňů. Podáváme vychladlé s trochou šlehačky nebo vanilkovou zmrzlinou.
Ohodnoťte tento recept: