Ořechovomedový řez


plech o rozměrech 28x38 cm
Medové pláty
500 g bílé pšeničné mouky 00
100 g másla
100 g cukru
2 lžíce medu
3 vejce
2 lžičky jedlé sody
100 ml mléka
Na medové pláty dáme do hrnce med, vejce, cukr, sodu bikarbonu a máslo. Mícháme na mírném ohni. Nelekejme se, směs bude nabývat na objemu jako pěna. Vaříme asi 3 minuty (dokud se cukr nerozpustí).
Pak necháme směs trochu vychladnout. Schladíme mlékem, abychom do ní mohli strčit prst, aniž bychom se popálili, a přidáme mouku. Jemně promícháme. (V případě potřeby přidáme trochu mléka.)
Směs rozdělíme na dvě části, vylijeme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme zhruba 10 minut při teplotě 180 °C.
Ořechový plát
4 vejce
4 lžíce vody
200 g cukru
170 g bílé pšeničné mouky
100 g mletých ořechů
5 g prášku do pečiva
Na ořechový plát smícháme žloutky s cukrem a postupně přidáváme studenou vodu, dokud se cukr nerozpustí a směs nezvětší svůj objem.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a ořechy. Z bílků ušleháme sníh se špetkou soli.
Mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva přidáme ke žloutkům, a nakonec k bílkům vyšlehaným do pěny.
Pečeme 15 minut při teplotě 180 °C. Pro jistotu vyzkoušíme párátkem. Podle typu trouby může být koláč upečený za 15–20 minut.
Krém
750 ml mléka
5 lžic mouky nebo 75 g potravinářského škrobu
250 g másla s minimálně 80 % tuku
150 g moučkového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 malého citronu
Uvaříme 500 ml mléka.
250 ml mléka smícháme s moukou a vanilkovým cukrem. Přidáme ho do horkého mléka, stále mícháme, dokud nezhoustne jako pudink.
Krém přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme vychlazený uvařený krém. Nakonec přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu.
Na medový plát dáme polovinu krému. Potom položíme ořechový korpus a na něj namažeme druhou polovinu krému. Přiložíme druhý medový plát.
Na horní plát položíme větší prkénko a zatížíme, aby pláty pěkně přilnuly. Necháme alespoň 2 hodiny v lednici uležet. Nakonec polijeme čokoládou.
Krájíme až druhý den.
Poleva
150 g čokolády
3 lžíce oleje
Náš tip
Vyzkoušeli jsme pod krém tenkou vrstvu jahodového džemu. Ta značně vylepšila chuť.
Krém k ořechovému korpusu je skvělý i s rumem.
Korpus jsme upekli i makový a kokosový.
K makovému korpusu se výborně hodí na podmazání krému švestková povidla
Kokosový korpus jsme kromě krému promazali meruňkovým džemem.
Ohodnoťte tento recept: