Moučníky a cukroví

Kynutý závin

230 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
500 g hladké mouky
60 g cukru krystal
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
kůra z 1 citronu
100 ml rozpuštěného sádla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
2 lžíce rumu
1 bílek na potření

Mléko mírně zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku mouky a lžičku cukru. Necháme na teplém místě odstát, dokud nám nevyběhne kvásek. Mouku prosejeme, smícháme s cukry, solí a citronovou kůrou. Přidáme sádlo, žloutky, rum a následně i kvásek. Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout v teple asi 3/4 hodiny.

Přípravu v robotu si můžeme zjednodušit tak, že do vlažného mléka přidáme ostatní suroviny a zamícháme najednou.

Těsto promneme na kuchyňské podložce a rozdělíme na dvě části. Každou část rozválíme na obdélník o trochu menší, než je velikost plechu. Na něj naneseme náplň tak, abychom nechali okraje volné přibližně 3 cm. Kraje potřeme bílkem.

Potom zarolujeme, přeneseme na plech a necháme pod utěrkou kynout ještě asi půl hodiny. Před pečením potřeme bílkem a propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára.

Pečeme při teplotě180 °C asi 30 minut.

Maková náplň

1 lžíce medu
3 lžíce cukru krupice
200–250 ml mléka
200 g máku
½ lžičky skořice
kůra z 1 citronu
špetka hřebíčku a badyánu
drcené piškoty nebo perník
2 lžíce sádla nebo másla

Do horkého mléka zavaříme postupně všechny suroviny kromě piškotů. Necháme prochladnout a podle potřeby zahustíme piškoty nebo perníkem. Náplň můžeme použít do závinu, na rohlíčky nebo jako náplň do lokšů.

Můžeme vylepšit 2 lžícemi švestkových povidel, rozinkami, kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůrou.

Tvarohová náplň

250 g tvarohu ve fólii
2 lžíce cukru
vanilkový cukr
1 vejce
citronová kůra

Vše smícháme a plníme buchty. Můžeme přidat rozinky. Pokud použijeme tvaroh z vaničky, přidáme půl sáčku vanilkového pudinkového prášku.

Povidlová náplň

Povidla smícháme se strouhaným perníkem a dochutíme rumem a skořicí.

Jablková náplň

Nastrouhaná jablka podusíme do odpaření vody, přidáme cukr, skořici a kapku rumu. Pokud potřebujeme zahustit, přidáme piškotovou strouhanku. Můžeme přidat rozinky.

Ořechová náplň

Umleté ořechy povaříme v mléce, přidáme cukr, špetku skořice a rum. Pokud je náplň řídká,

přidáme ořechy nebo piškotovou strouhanku.

Kokosová náplň

Kokos povaříme v mléce, přidáme cukr a ušlehaný bílek.

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Další recepty Celý díl