Moučníky a cukroví

Jablečný koláč s ořechy a jogurtovou polevou

270 g hladké mouky
2 lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička jedlé sody
250 g másla
200 g jemného hnědého cukru
3 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
100 g vlašských nebo pekanových ořechů
650 g jablek

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

Ořechy nasekáme najemno. Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na malé kostičky.

Do větší mísy dáme změklé máslo, přidáme cukr, vejce, vanilku a sůl. Mícháme kuchyňským šlehačem, dokud se důkladně nespojí. Přímo do směsi prosejeme celozrnnou mouku, skořici, muškátový oříšek a jedlou sodu. Stěrkou mícháme jen tak dlouho, dokud se suroviny nespojí! Ne déle! Přidáme nasekané ořechy, jablka a opět mícháme, dokud se nespojí.

Dortovou formu o rozměrech 22x30 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Těsto nalijeme do formy a uhladíme.

Pečeme při teplotě 175 °C přibližně 40 minut nebo podle potřeby. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí potřeme polevou a ozdobíme ořechy.

Poleva

500 g bílého jogurtu
100 ml smetany ke šlehání
4 lžíce tekutého medu

Jogurt necháme přes noc okapat v lednici, smícháme se smetanou ke šlehání a prošleháme šlehačem s medem.

Podle potřeby přisladíme a rozetřeme na vychladlý koláč.

Ohodnoťte tento recept: 

49 hlasů

Další recepty Celý díl