Moučníky a cukroví

Tvarožník pečený ve vodní lázni

plech o velikosti 30x25 cm, okraj vysoký alespoň 6 cm

20 hranatých sušenek
1 kg polotučného nebo tučného tvarohu
6 velkých vajec
200 g jemného cukru
1 vanilkový cukr
80 g vanilkového pudinkového prášku
150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
375 ml mléka
200 g sušeného mléka

Do mísy šlehače vložíme žloutky, jemný cukr a vanilkový cukr. Šleháme, dokud nevznikne světlá nadýchaná směs. Po částech přidáváme tvaroh a stále šleháme. Přidáme pudinkový prášek. Tenkým proudem přišleháme olej a nakonec přimícháme sušené mléko a mléko. Sušené mléko je lepší rozmíchat v mléce, aby byla směs hladká a bez hrudek.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně stěrkou zamícháme do tvarohové směsi, aby se spojily.

Pečeme při teplotě 180 ºC asi 60 minut ve vodní lázni. Povrch cheesecaku pěkně zezlátne. Cheesecake se zvedne asi o 2 cm a při chladnutí rovnoměrně klesne do původní výšky.

Po upečení necháme v troubě asi 30 minut. Potom vyjmeme vodní lázeň a necháme dál chladnout.

Krájíme nejlépe až druhý den.

Pečení tvarohového koláče ve vodní lázni

Pečení ve vodní lázni vypadá složitě, výsledek je však úchvatný. Cheesecaky pečené ve vodní lázni se moc nezvedají, neprohýbají se, nepraskají ani při pečení, ani při chladnutí. Jejich struktura zůstává sametová, hladká a krémová. Nejsou suché.

Myslím, si že nebyl vynalezen lepší způsob, jak získat cheesecake, který nejen perfektně chutná, ale také perfektně vypadá.

Několik pravidel

1. Připravíme si vzduchotěsnou dortovou formu. Ujistíme se, že opravdu těsní.

2. Připravíme si pečicí papír. Připevníme ho na dno dortové formy. Stěny formy necháme bez

papíru a nevymazáváme máslem.

3. Formu si můžeme pro jistotu obalit alobalem.

4. Nádoba na vodu musí být větší, než je forma.

5. V konvici svaříme vodu. Vroucí vodu opatrně nalijeme do větší formy tak, aby voda sahala alespoň do poloviny dortové formy.

Díky páře se cheesecake peče rovnoměrně po celém povrchu i uprostřed. Po upečení nepraská a zachovává si ideální krémovou konzistenci.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl