Moučníky a cukroví

Vánoční dort s mandarinkami

forma o průměru 20 cm

90 ml oleje (slunečnicový, řepkový)
100 g cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
125 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
100 g mletých lískových oříšků
50 ml mléka

máslo na vymazání formy

Náplň

200 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač
500 g mascarpone
200 g smetanového sýra
1 lžička koření Speculatius
3 lžičky čerstvé pomerančové kůry
120 g moučkového cukru
1 lžička skořice
1 plechovka mandarinkového kompotu (pevný podíl 175 g)

Dokončení

200 g sušenek Speculatius
1 plechovka mandarinkového kompotu (pevný podíl 175 g)
2 lžíce opražených nasekaných lískových oříšků

Na dortový základ šleháme olej s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci přibližně 4 minuty, abychom vytvořili krémovou směs. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, mletými ořechy a přidáme do těsta spolu s mlékem. Vše krátce promícháme.

Dortové základy si můžeme upéct den předem. Stačí je nechat zcela vychladnout a potom zabalit do potravinové fólie, aby nevyschly.

Máslem vymažeme formu (Ø 20 cm) a předehřejeme troubu na teplotu 180 °C horního/spodního ohřevu (ventilátor: 160 °C). Nalijeme těsto do formy a pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut. Jestli je korpus upečený, zkontrolujeme pomocí špejle. Necháme zcela vychladnout. Potom vodorovně rozřízneme na polovinu.

Na náplň ušleháme tuhou smetanu a dáme ji stranou. Smícháme mascarpone, smetanový sýr, koření, pomerančovou kůru, moučkový cukr a skořici. Pomocí šlehače pomalu vmícháme smetanu. První dortový základ položíme na plochý talíř a opatříme dortovým kruhem. Na základ rozetřeme asi třetinu krému.

Mandarinky necháme okapat v sítu a rozložíme je na vrstvu krému. Navrch rozetřeme druhou třetinu krému. Na něj položíme druhý dortový základ a lehce ho přitlačíme. Dort necháme přibližně 30 minut chladit. Potom přejedeme nožem mezi dortovým prstencem a dortem, aby se dortový prstenec uvolnil.

Zbývající krém štědře rozetřeme po okraji a na povrchu dortu. Vyjmeme sušenky z obalu a přitlačíme je kolem okraje dortu. Druhou plechovku mandarinek necháme okapat v sítu. Nakonec ozdobíme vršek dortu mandarinkami a oříšky.

Náš tip

Pokud nebudeme podávat v následujících 2–3 hodinách, připravíme si z kompotové šťávy želé,

ve kterém mandarinky namočíme, než je položíme na korpus. Vydrží déle svěží.

Směs koření Speculatius

12 g skořice
4 g hřebíčku
2 g bílého pepře
4 g muškátového oříšku
4 g anýzu
2 g kardamomu
2 g mletého zázvoru
9 kuliček nového koření

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl