Miletínské modlitbičky


Těsto
250 g hladké mouky
45 g moučkového cukru
100 g medu
1 menší vejce
50 g másla
½ lžičky vanilkové esence nebo vanilkový cukr
½ lžičky mleté skořice
1 lžička perníkového koření
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky kypřicího prášku do perníku
Náplň
125 g mletých vlašských ořechů
3 velké lžíce meruňkové marmelády
1 velká lžíce jahodové marmelády
1/2 lžičky mleté skořice
1 vanilkový cukr
Poleva
55 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
2 lžíce rumu
Na ozdobu
1 bílek
1 hrst loupaných mandlí
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přisypeme moučkový cukr, přidáme med, vejce a povolené máslo. Těsto ochutíme vanilkovou esencí, mletou skořicí a perníkovým kořením. Přisypeme kypřicí prášek do perníku a jedlou sodu. Ze všech surovin vypracujeme ručně pevné hladké těsto a necháme ho 1 den odpočívat v chladu.
Druhý den pomoučíme vál a začneme vyvalovat placku silnou asi 5 mm. Pomocí obdélníkového tvořítka 7x5 cm se zaoblenými rohy vykrajujeme jednotlivé kousky, jako kdybychom vykrajovali karty.
Polovinu vykrájených kousků, které budou tvořit horní část, potřeme bílkem a ozdobíme oloupanými mandlemi, které jsme rozřízli podélně napůl, abychom získali rovnou plošku k posazení na modlitbičky. Vždy dáváme 4 mandle do středu, aby vytvořily křížek.
Pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 170 ËšC asi 12 minut dozlatova. Necháme je zchladnout a ztuhnout na mřížce.
Náplní je slepujeme další den. Na náplň smícháme mleté ořechy, tři lžíce meruňkové a jednu lžíci jahodové marmelády, mletou skořici a vanilkový cukr.
Vždy spojujeme dva kousky k sobě a náplní nešetříme.
Na spodní díl bez mandlí naneseme nožem dostatek ořechové náplně a rozetřeme ji do krajů. Na to položíme dílek s mandlemi a lehce přitlačíme. Přebytečnou náplň uhladíme nožem.
Na rumovou polevu smícháme moučkový cukr, lžíci horké vody a dvě lžíce rumu. Vše vymícháme metličkou. Polevou potíráme vršky modlitbiček pomocí štětce nebo mašlovačky a necháme zaschnout.
Miletínské modlitbičky necháme uležet alespoň do druhého dne.
Ohodnoťte tento recept: