Moučníky a cukroví

Bramborová buchta

5 středních brambor
1 vejce
1 palice česneku
6 snítek čerstvé majoránky
1 hrst sušené majoránky
1 lžička soli
42 g droždí
5 vrchovatých lžic polohrubé mouky
2 lžíce strouhanky
50 ml oleje
200 ml mléka
1 hrst máku

sádlo na vymazání
strouhanka na vysypání

Brambory neloupeme (když je hezká slupka), nastrouháme je na hrubém struhadle. Česnek prolisujeme.

Do mísy s nastrouhanými bramborami a česnekem přidáme vejce, čerstvou i sušenou majoránku, přilijeme olej, vlažné mléko i rozdrobené droždí. Dobře promícháme.

Těsto by mělo být řidší než na bramborák. Necháme ho 30–40 minut kynout, aby zdvojnásobilo objem.

Nakynuté těsto nalijeme na pekáč vymazaný sádlem a vysypaný strouhankou. Posypeme mákem a dáme péct do trouby při teplotě 200 °C na 30–40 minut, dokud nemá dočervena upečenou kůrku.

Podáváme jako přílohu k husté polévce nebo jako hlavní jídlo či jen tak k pivu nebo vínu.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl