Moučníky a cukroví

Zámecký perník

1 lžička mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého nového koření
1 vrchovatá lžička mleté skořice
1 kypřicí prášek do pečiva
1 lžíce rumu
1 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce mléka
40 g másla
1 lžička strouhané pomerančové kůry
1 lžička strouhané citronové kůry
100 g cukru
300 g hladké mouky

Náplň

400 g povidel
6 sušených fíků
12 vlašských ořechů
8 sušených švestek
sádlo na vymazání

Na dokončení

1 vejce
2 lžíce cukru na posypání

V míse smícháme prosátou mouku s cukrem, kypřicím práškem do pečiva a kořením. V rendlíku rozpustíme máslo s medem a schladíme mlékem. Vmícháme vejce, nastrouhanou pomerančovou i citronovou kůru a rum.

Obsah rendlíku smícháme se sypkou směsí. Promícháme nejprve vařečkou, a nakonec vypracujeme rukama na vále pevné těsto, které necháme zabalené v igelitovém sáčku přes noc odpočívat v lednici. Samozřejmě míchat můžeme i v robotu.

Druhý den si těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném válu vyválíme na tenké placky.

Plech o rozměru 25x35 cm vymažeme sádlem a položíme na něj rozválenou placku. Placku namažeme povidly. Posypeme nahrubo nakrájenými ořechy, sušenými švestkami a fíky.

Zakryjeme druhou plackou, kterou lehce přitlačíme, a propícháme vidličkou. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubým krystalovým cukrem.

Pečeme při teplotě 170 °C přibližně 35 minut. Po vychladnutí krájíme hotový perník na malé obdélníčky nebo čtverečky. Nejlépe chutná několik dnů uleželý.

Náš tip

Toto je originální recept starý asi 170 let. Zkuste nahradit sušené švestky a fíky kešu ořechy. Cukr, který na povrchu vytvoří karamelovou krustičku, lze vynechat, pak moučník nebude příliš sladký.

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Další recepty Celý díl