Naložené pečené maso
1,3 kg vepřového masa (plec, krkovice, kýta)
300 g slaniny
14 g nakládací soli
1 lžíce pepře
1 lžíce majoránky
3 velké stroužky česneku
1 lžíce krupice
voda
2–3 lžíce hořčice
mletá sladká paprika
majoránka
Zhruba 800 g masa nakrájíme na centimetrové kostky. Zbytek spolu se slaninou umeleme na masovém mlýnku. Smícháme se 14 g nakládací soli a necháme přes noc uležet v lednici.
Ráno smícháme s nahrubo umletým pepřem, 80 ml vody, velkou lžící majoránky, 3 prolisovanými stroužky česneku a lžící krupice. Směs dobře prohněteme, vložíme do chlebíčkové formy vystlané pečicím papírem a dobře umačkáme, abychom neměli v hotovém masu zbytečně vzduchové bubliny.
Potřeme hořčicí smíchanou s majoránkou a sladkou paprikou. Zabalíme do pečicího papíru, jehož strany jsme si nechali delší.
Formu vložíme do vodní lázně a dáme do trouby při teplotě 130 °C na 80 minut. Na posledních 10 minut odkryjeme, aby vrchní část pečeně zhnědla, ale nespálila se.
Maso můžeme podávat teplé s bramborovou kaší nebo chlebem, ale výborně se hodí na obložené chleby či sendviče.
Ohodnoťte tento recept: