Krémová jablečná roláda s mandlemi
Na karamelizovaná jablka
1 kg jablek
90 g cukru
šťáva z 1 citronu
10 g kukuřičného škrobu
skořice
špetka mletého hřebíčku
Těsto
5 vajec
100 g cukru
špetka soli
170 g polohrubé mouky
50 ml mléka
Krém
300 g tvarohu nebo měkkého sýra, mascarpone
200 g smetany ke šlehání
50 g cukru
50 g mandlových lupínků
Na pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky a přendáme do misky.
Jablka důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánev dáme cukr a připravíme světlejší karamel. Je to za chviličku. Pozor na spálení!
Vložíme jablka, vlijeme citronovou šťávu a asi 10 minut podusíme pod pokličkou. Do směsi přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v malém množství vody. Mícháme, dokud směs nezhoustne.
Připravenou jablečnou směs přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
V míse rozšleháme vejce s cukrem a přidáme špetku soli. Postupně vmícháme mouku a mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Přidáme mléko a opět důkladně promícháme. Těsto nalijeme na plech s jablky a rovnoměrně rozetřeme.
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 15 minut.
Mezitím smícháme tvaroh, smetanu ke šlehání a 50 g cukru. Pro stabilizaci šlehačky můžeme přidat jeden ztužovač.
Upečený korpus překlopíme tak, aby bylo těsto vespod a jablka nahoře. Budeme potřebovat další papír na pečení, s jehož pomocí pak roládu zarolujeme. Sloupneme pečicí papír z jablečné strany.
Polovinu tvarohu rozetřeme na upečený koláč a pomocí pečicího papíru koláč srolujeme. Rolujeme vždy delší stranu rolády.
Vnější stranu rolády potřeme zbylým krémem a posypeme praženými mandlovými lupínky. Před podáváním necháme roládu odpočívat v chladničce alespoň 4 hodiny.
Ohodnoťte tento recept: