Moučníky a cukroví

Krémová jablečná roláda s mandlemi

Na karamelizovaná jablka

1 kg jablek
90 g cukru
šťáva z 1 citronu
10 g kukuřičného škrobu
skořice
špetka mletého hřebíčku

Těsto

5 vajec
100 g cukru
špetka soli
170 g polohrubé mouky
50 ml mléka

Krém

300 g tvarohu nebo měkkého sýra, mascarpone
200 g smetany ke šlehání
50 g cukru
50 g mandlových lupínků

Na pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky a přendáme do misky.

Jablka důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánev dáme cukr a připravíme světlejší karamel. Je to za chviličku. Pozor na spálení!

Vložíme jablka, vlijeme citronovou šťávu a asi 10 minut podusíme pod pokličkou. Do směsi přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v malém množství vody. Mícháme, dokud směs nezhoustne.

Připravenou jablečnou směs přendáme na plech vyložený pečicím papírem.

V míse rozšleháme vejce s cukrem a přidáme špetku soli. Postupně vmícháme mouku a mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Přidáme mléko a opět důkladně promícháme. Těsto nalijeme na plech s jablky a rovnoměrně rozetřeme.

Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 15 minut.

Mezitím smícháme tvaroh, smetanu ke šlehání a 50 g cukru. Pro stabilizaci šlehačky můžeme přidat jeden ztužovač.

Upečený korpus překlopíme tak, aby bylo těsto vespod a jablka nahoře. Budeme potřebovat další papír na pečení, s jehož pomocí pak roládu zarolujeme. Sloupneme pečicí papír z jablečné strany.

Polovinu tvarohu rozetřeme na upečený koláč a pomocí pečicího papíru koláč srolujeme. Rolujeme vždy delší stranu rolády.

Vnější stranu rolády potřeme zbylým krémem a posypeme praženými mandlovými lupínky. Před podáváním necháme roládu odpočívat v chladničce alespoň 4 hodiny.

Ohodnoťte tento recept: 

85 hlasů

Další recepty Celý díl