Těstoviny

Krémové těstoviny třikrát jinak

2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
10 stroužků česneku
500 g krátkých těstovin

2 hrnky kuřecího vývaru
nebo 2 hrnky vody z uvařených těstovin
1 kostka kuřecího bujonu

200 ml smetany ke šlehání
200 ml zakysané smetany
300 g strouhaného sýra – různé druhy (mozzarella, bílý čedar, provolone, asiago)

sůl

2 hrsti nasekané petrželky, pažitky nebo natě jarní cibulky

Na velké pánvi rozehřejeme na středním plamenu olivový olej i máslo, přidáme prolisovaný česnek a asi 1 minutu na středním plamenu restujeme, aniž by se připálil.

Těstoviny uvaříme podle návodu a slijeme je. Část vody z uvařených těstovin si ponecháme. Rozpustíme v ní kostku bujonu. Pokud máme čerstvý vývar, podlijeme raději vývarem.

Do pánve s uvařeným česnekem přidáme vývar, smetanu a uvařené těstoviny. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se tekutiny začnou vařit, ihned přidáme sýr a za stálého míchání vše spojíme, aby se těstoviny pěkně obalily omáčkou. Trvá to asi minutu.

Snížíme teplotu na minimum a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, aby omáčka zhoustla. Zhruba ještě minutu nebo dvě.

Při podávání každou porci posypeme jemně nasekanou petrželkou nebo zelenou cibulkou.

Sůl budeme potřebovat na vaření těstovin. Podle použitých sýrů budeme solit hotové jídlo jen malinko.

Těstoviny s maďarskou klobásou

1 lžíce olivového oleje
300 g dobré maďarské klobásy
½ lžičky červených paprikových vloček
100 g nadrobno nakrájených sušených rajčat
sůl

Jako obměnu připravíme těstoviny trochu neobvykle (ovšem velmi chutně) s maďarskou klobásou.

Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidáme nakrájenou klobásu a opékáme ji 4 minuty, asi 2 minuty z každé strany. Klobása pustí vlastní šťávu. Na stejnou pánev přidáme nakrájená sušená rajčata. Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu.

Obsah pánve zamícháme do hotových těstovin podle předchozího receptu a ochutíme i ozdobíme paprikovými vločkami. Pokud nemáme vločky, přidáme nahrubo mletý červený pepř.

Nemusíme přidávat sůl, protože uzená klobása je již slaná.

Zapečené těstoviny

100 g sýra
olej
strouhanka

Zbytek jednoho nebo druhého receptu můžeme zapéct.

Pekáček si vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a vložíme těstoviny. Posypeme sýrem a necháme asi půl hodinky zapéct při teplotě 180 °C, než se ze sýra vytvoří pěkná krustička.

Náš tip

Můžeme připravit těstoviny podle prvního receptu a po uvaření rozdělit. Na polovinu těstovin použijeme polovinu surovin na druhý recept a máme dvě různá jídla, jedno bez masa, druhé masové.

Podáváme na mísách, aby si každý vzal podle chuti. Zbyde nám zhruba jedna porce, kterou vložíme do porcelánové zapékací misky a druhý den zapečeme. Bude to sice jenom jedna porce, ale vaříme beze zbytků.

Jedna porce zapečených těstovin poslouží jako příloha k masu pro 2 lidi.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl