Krůtí stehno pečené s česnekem a rozmarýnem
2 horní krůtí stehna
200 g másla
10 stroužků česneku
rozmarýn
sůl
pepř
Kůži na stehnech uvolníme a zevnitř potřeme máslem. Pod kůži vložíme také nakrájený česnek a rozmarýn. S rozmarýnem to nepřeháníme, je aromatický a ve větším množství hořký. Stačí malá větvička.
Maso lehce a stejnoměrně osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme na chladné místo odležet alespoň na hodinu. Ideální je připravit si ho večer a druhý den péct.
Troubu předehřejeme na teplotu 200 °C.
Maso vložíme do pekáčku, přikryjeme poklicí nebo překryjeme alobalem a dáme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu o dvacet stupňů a pečeme 90 minut doměkka. Šťávu můžeme případně zředit trochou horké vody, aby se nic nepřipalovalo. Po hodině vpíchneme do silné části u kosti grilovací jehlu nebo špejli, abychom zjistili, zda je vytékající šťáva ještě narůžovělá. Pokud ano, pokračujeme v pečení.
Na posledních deset minut teplotu zase o dvacet stupňů zvýšíme a sundáme poklici nebo alobal.
Hotové maso necháme asi deset minut odpočívat, pak nakrájíme na porce a podáváme. Skvělou přílohou je bramborová kaše, pyré z dýně s hrubozrnnou hořčicí, pečená dýně, rýže, dušená mrkev, dušený hrášek nebo celerové hranolky.
Ohodnoťte tento recept: