Dýňové houstičky


200 g dýňového pyré
100 ml mléka
60 g cukru
1 lžička soli
1 sáček vanilkového cukru
50 g rozpuštěného másla
42 g droždí
500 g hladké mouky
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
trošku muškátového oříšku
nA POTŘENÍ
1 žloutek
1 lžíce vodycelý hřebíček na stopky
Z dýně připravíme pyré. Můžeme ho uvařit na sporáku nebo upéct dýni v troubě a rozmačkat na pyré. To z trouby bude obsahovat méně vody, proto je možné, že budeme potřebovat více mléka nebo méně mouky.
Smícháme dýňové pyré, vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Mouku prosejeme do mísy a přimícháme sůl, moučkový cukr, vanilkový cukr, koření a droždí. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj dýňové mléko, vejce a rozpuštěné máslo.
Pak začneme míchat (možná budeme potřebovat více mléka nebo mouky) a hněteme, dokud nevznikne hladká koule.
V robotu je to rychlovka.
Těsto přikryjeme a necháme kynout, dokud se nezdvojnásobí.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na kousky o hmotnosti asi 55 g. Každý kousek vytvarujeme do kuličky a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky mírně zploštíme dlaní a potom do nich kuchyňskými nůžkami namočenými v oleji uděláme 8 zářezů, přičemž střed necháme neporušený (jako bychom vytvářeli okvětní lístek), aby vznikl záhyb.
Necháme je 30 minut kynout. Potřeme je žloutkovou směsí smíchanou s vodou. Do středu uděláme koncem vařečky důlek a pečeme při teplotě 180 °C 15–18 minut, podle výkonu trouby.
Do středu upečené dýně vložíme hřebíček, který představuje stopku dýně.
Náš tip
Podáváme s dobrou domácí marmeládou.
Ohodnoťte tento recept: