Moučníky a cukroví

Dýňové „cheesecake” řezy

Korpus

300 g celozrnných sušenek
125 g másla

Náplň

1 kg smetanového sýra nebo tučného tvarohu
200 g cukru
4 vejce
350 g dýňového pyré
2 čajové lžičky koření na dýňový koláč

Zdobení

šlehačka
koření na dýňový koláč

Troubu předehřejte na teplotu 170 °C.

Formu 33 x 25 cm vyložíme pečicím papírem a po stranách necháme viset alespoň 1 cm papíru.

Ve středně velké míse smícháme nadrcené sušenky s rozpuštěným máslem. Pokud nemáme rádi celozrnné sušenky, výborně se hodí karamelové, ale ubereme pak 50 g cukru z náplně.

Prsty přitlačíme krustu na dno připravené formy. Odložíme stranou, zatímco budeme připravovat náplň.

Do mísy mixéru dáme smetanový sýr a cukr. Šleháme při nízkých otáčkách, dokud nebude krém lehký a nadýchaný. Po jednom zašleháváme vejce, dokud se nespojí v hladký krém.

Polovinu směsi dáme na korpus a rovnoměrně ji rozetřeme.

Do zbývající směsi smetanového sýra přidáme dýňové pyré a koření na dýňový koláč. Drátěnou metlou ručně vymícháme dohladka. Opatrně lžící přendáme na první vrstvu, kterou máme na plechu. Tvarohový koláč pečeme v předehřáté troubě 50 minut nebo dokud neztuhne. Vypneme troubu a necháme pootevřená dvířka, aby cheesecake mohl asi 1 hodinu pomalu chladnout. To je důležité, jinak popraská!

Před krájením na řezy necháme alespoň 3 hodiny v chladničce. Každý kousek ozdobíme šlehačkou a posypeme dýňovým kořením. Z tohoto množství vznikne 24 parádních kousků.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl