Bazalková sůl


250 g hrubé soli
2 svazky bazalky
Bazalku omyjeme a necháme oschnout, nejlépe do druhého dne, nebo použijeme sušičku na saláty.
Je možné to udělat tak, že bazalku večer opláchneme vodou ještě na záhonku a ráno sklidíme.
Jde o to, aby na ní nezůstala žádná vlhkost.
Nasekáme na větší kousky a spolu se solí vložíme do mixéru. Můžeme použít stonky i listy. Stonky dáme do mixéru dříve, nasekáme, potom vložíme listy, chvilku sekáme. Nakonec přidáme sůl a chviličku promixujeme. Sůl by měla zůstat hrubší.
Vysypeme na plech nebo tác a necháme sušit v troubě při teplotě 50 °C asi 4 hodiny nebo ponecháme 24 hodin na vzduchu třeba v kuchyni.
Suchou směs nasypeme do skleniček a používáme na mozzarellu, rajčata, do polévek, na pizzu, do těstovin, rajčatové polévky, prostě kamkoli, kam dáváme běžně bazalku.
Ohodnoťte tento recept: