Maso

Pivovarský guláš

10 porcí

1,8 kg hovězího krku
0,2 kg vepřového sádla
1,5 kg cibule
30 g mleté sladké papriky
25 g soli
1 g černého mletého pepře
50 g rajčatového protlaku
2 g mletého kmínu
80 g hladké mouky
10 g česneku
1 g majoránky
0,5 l 12° piva
1 l hovězího vývaru

Maso nakrájíme na kostky o hraně 2,5 cm a okořeníme pepřem a solí. Cibuli nakrájíme najemno a dáme restovat na 2/3 sádla. Orestujeme ji dohněda, přisypeme drcený kmín, stáhneme z ohně a necháme 10 minut dojít.

Cibulový základ opět rozpálíme a přidáme maso, které restujeme do té doby, než se odpaří veškerá šťáva, jíž maso pustí.

Přidáme pepř, sladkou papriku, protlak a za stálého míchání restujeme asi 3 minuty. Podlijeme polovinou piva a vývarem tolik, abychom zakryli maso.

Důkladně promícháme, aby se nápek vytvořený na dně kastrolu rozpustil, a dusíme na mírném ohni pomalu doměkka.

Když je maso měkké, vyjmeme ho z kastrolu, dolijeme vývar se zbytkem piva a přivedeme k varu. Zahustíme jíškou z mouky a sádla, přidáme utřený česnek a necháme 20 minut provařit.

Na konci dosolíme a dopepříme podle chuti, přidáme i majoránku. Maso vložíme zpět do omáčky.

Náš tip

Při restování používáme plochou kovovou nebo dřevěnou vařečku, abychom dostali zkaramelizovaný cukr z cibule i protlaku ode dna a vrátili ho tak zpět do omáčky.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl