Ovocná jídla

Jahodové rizoto

1,5 l vody
100 g mrkve
1 stonek řapíkatého celeru
50 g cibule
90 g másla
70 g rýže carnaroli
125 ml suchého prosecca
50 g strouhaného parmezánu
3 g soli
250 g jahod

Nejprve si připravíme zeleninový vývar. Očištěnou mrkev, řapíkatý celer a polovinu cibule dáme do studené vody, přivedeme k varu a pomalu vaříme 30 minut. Solí dochutíme až ke konci vaření. Jakmile je vývar hotový, připravíme rizoto.

Omyjeme jahody, odstraníme stopky a nakrájíme na menší kousky. Dvě necháme v celku pro pozdější dekoraci.

Rozpustíme 1/3 másla, přidáme jemně nakrájenou cibuli a orestujeme. Až cibule zesklovatí, přidáme rýži (neproplachujeme) a společně dál restujeme. Když vsákne máslo, přidáme víno a stále mícháme, dokud není víno téměř odpařené. Potom začneme pomalu přidávat po naběračkách vývar. Další naběračku přidáváme, až když je předešlá téměř vyvařená.

Po 12. až 13. minutách vaření rizota přidáme nakrájené jahody a pokračujeme ve vaření, což bude trvat asi ještě dalších 5 minut, než bude rizoto uvařené. Pokud je to nutné, přidáme sůl. Jakmile je rýže al dente, stáhneme rizoto z plotny. Přimícháme strouhaný parmezán a zbývající máslo.

Takto připravené rizoto upravíme na talíř a ozdobíme nakrájenými jahodami.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl