Biftek ze svíčkové
250 g steak ze svíčkové
120 g brambor
100 g celer bulva
chřest
miso pasta
máslo
demi glace
červené víno
česnek
tymián
kardamom
balsamico
cukr
sherry ocet
Začneme omáčkou. Cukr nasypeme na pánev, pomocí vařečky jej rovnoměrně rozprostřeme a pokropíme vodou tak, aby byl mokrý, ale „neplaval“. Na mírném ohni necháme cukr rozpustit. Do procesu nijak nezasahujeme, nemícháme, není to potřeba. V okamžiku, kdy rozvařený cukr začne zlátnout, odstavíme a zalijeme balsamicem. Necháme zredukovat. Přidáme červené víno a znovu redukujeme. Přihodíme bylinky, vlijeme pár lžic demi glaze a zjemníme chuť máslem.
Brambory nakrájíme na kostičky. Necháme je přibližně hodinu máčet. Potom je důkladně osušíme. Rozpálíme pánvičku a orestujeme dozlatova.
Vezmeme celer, odstraníme zbytky kořenu, nakrájíme na kolečka a osolíme. Přidáme rozmáčknutý česnek, kousek másla a zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 50 minut. Potom vykrájíme kolečka a marinujeme je v miso pastě. Později můžeme kolečka opéci na másle či oleji, aby získala pěknou barvu a poskládáme do tvořítka.
Biftek jsme si opekli dokřupava ze všech stran. Dáme ho ještě přibližně na 20 minut do trouby, kde je teplota zhruba 60 °C.
A můžeme servírovat.
Ohodnoťte tento recept: