Moučníky a cukroví

Jogurtový dort s rebarborou a jahodami

Korpus

70 g másla
70 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
citronová kůra
110 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
250 g očištěné rebarbory

Náplň

500 g bílého jogurtu
50 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
400 ml smetany ke šlehání
600 g čerstvých jahod
4 plátky želatiny

Dokončení

1 balíček červeného želé
250 ml vody
2 lžíce cukru

V míse vyšleháme ručním šlehačem do pěny máslo s cukry, citronovou kůrou a vejcem. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a krátce zašleháme. Těsto naneseme do formy vyložené pečicím papírem a uhladíme.

Rebarboru očistíme a nakrájíme ji na 3cm kousky. Rebarboru rozložíme na těsto (nedáváme u krajů). Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 – 30 minut při teplotě 180 °C.

Koláč necháme vychladnout. Stáhneme pečicí papír, přeneseme na podnos a kolem znovu připevníme očištěný okraj formy.

Plátky želatiny necháme nabobtnat. V míse smícháme jogurt s cukrem a vanilkovým cukrem. Želatinu vymačkáme a v kastrůlku ji rozpustíme. Přidáme do ní tři lžíce jogurtové směsi a důkladně zamícháme. Potom vmícháme do zbylé směsi.

Ušleháme šlehačku a vmícháme do jogurtové směsi. Zhruba třetinu krému si dáme stranou.

Jahody nakrájíme na plátky a vmícháme do zbylého krému. Nalijeme na korpus.

Červené želé si rozpustíme ve vodě s cukrem a ohřejeme. Na korpus nalijeme odložený jogurtový krém a hned nalijeme červenou želatinu. Vidličkou nebo špejlí lehce promícháme s tvarohovou hmotou, čímž vytvoříme mramorování. Musíme pracovat rychle, než hmota ztuhne.

Necháme v lednici 3 hodiny ztuhnout a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

30 hlasů

Další recepty Celý díl