Saláty

Jarní bramborový salát

1 kg brambor
1 cibule
6 lžic slunečnicového oleje
5 lžic octa
1 lžíce hořčice
1 lžička soli
1 lžička cukru
200 ml zeleninového nebo bramborového vývaru
1/2 salátové okurky
5 ředkviček
hrst pažitky
hrst petrželky
1 řapík celeru
bílý mletý pepř

Brambory omyjeme, osolíme a dáme vařit ve slupce. Uvařené brambory necháme vychladnout.

V míse smícháme olej, ocet, hořčici, sůl, pepř, cukr, vývar a dobře promícháme. Nadrobno si nakrájíme cibuli, pažitku i petrželku. Vmícháme do zálivky a necháme odležet do doby, než se brambory uvaří a vychladí.

Okurku nakrájíme na čtvrtkolečka, ředkvičku na kolečka a celer na drobné kostičky. Brambory nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, podle velikosti brambor. V míse se zálivkou vše opatrně promícháme.

Necháme odležet alespoň 2 hodiny, aby se chutě propojily. Podáváme například s volským okem, masem nebo rybou. Skvělý je i ke smaženému sýru.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl