Pomazánky

Pomazánky

Pomazánka ze žervé s červenou řepou a řapíkatým celerem

150 g žervé
100 g uvařené červené řepy
1 řapík celeru
sůl
pepř

Červenou řepu nastrouháme najemno, celer nakrájíme na drobné kostičky, smícháme se žervé, osolíme, opepříme a podáváme.

Drožďová pomazánka se žervé

120 g droždí
150 g žervé
4 vejce
máslo
1 jarní cibulka
sůl
pepř

Droždí osmahneme s cibulkou na másle, zamícháme vejce, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme žervé a necháme vychladit.

Oproti klasické drožďové pomazánce jí žervé dá nový rozměr, jemnost a potlačí typickou chuť droždí.

Žervé pomazánka s uzeným lososem

150 g žervé
150 g zakysané smetany
100 g másla
20 g uzeného lososa
2 lžíce pažitky
1 lžíce citronové šťávy
sůl

Ušleháme máslo, zakysanou smetanu a žervé v lehký krém. Osolíme, přidáme pažitku a citronovou šťávu.

Lososa nakrájíme na malé kostičky a zamícháme do pomazánky. Pokud je necháme stranou, namažeme krajíčky bagetky a posypeme je kostičkami lososa.

Ozdobíme pažitkou.

Pomazánka z krabích tyčinek se žervé

150 g krabích tyčinek
150 g žervé
2 lžíce bílého jogurtu
1 stroužek česneku
2 lžíce citronové šťávy
sůl
bílý pepř

Rozmrazené tyčinky nastrouháme nebo najemno nakrájíme a smícháme s ostatními surovinami. Osolíme a opepříme.

Ohodnoťte tento recept: 

32 hlasů

Další recepty Celý díl