Pomazánky
Pomazánka ze žervé s červenou řepou a řapíkatým celerem
150 g žervé
100 g uvařené červené řepy
1 řapík celeru
sůl
pepř
Červenou řepu nastrouháme najemno, celer nakrájíme na drobné kostičky, smícháme se žervé, osolíme, opepříme a podáváme.
Drožďová pomazánka se žervé
120 g droždí
150 g žervé
4 vejce
máslo
1 jarní cibulka
sůl
pepř
Droždí osmahneme s cibulkou na másle, zamícháme vejce, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme žervé a necháme vychladit.
Oproti klasické drožďové pomazánce jí žervé dá nový rozměr, jemnost a potlačí typickou chuť droždí.
Žervé pomazánka s uzeným lososem
150 g žervé
150 g zakysané smetany
100 g másla
20 g uzeného lososa
2 lžíce pažitky
1 lžíce citronové šťávy
sůl
Ušleháme máslo, zakysanou smetanu a žervé v lehký krém. Osolíme, přidáme pažitku a citronovou šťávu.
Lososa nakrájíme na malé kostičky a zamícháme do pomazánky. Pokud je necháme stranou, namažeme krajíčky bagetky a posypeme je kostičkami lososa.
Ozdobíme pažitkou.
Pomazánka z krabích tyčinek se žervé
150 g krabích tyčinek
150 g žervé
2 lžíce bílého jogurtu
1 stroužek česneku
2 lžíce citronové šťávy
sůl
bílý pepř
Rozmrazené tyčinky nastrouháme nebo najemno nakrájíme a smícháme s ostatními surovinami. Osolíme a opepříme.
Ohodnoťte tento recept: