Moučníky a cukroví

Špenátový dortík s jahodami

Korpus

4 vejce
100 g cukru
300 g hladké nebo špaldové mouky
3/4 šálku oleje
1/2 sáčku prášku do pečiva
120 g čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu

Jahodová vrstva

500 g jahod
2 balíčky červeného želé
600 ml horké vody

Smetanový sýr

1 kg okapaného bílého jogurtu
3 lžíce moučkového cukru
2 1/2 lžičky želatiny
1/4 šálku horké vody

V tomto receptu jsem do těsta přidala celozrnnou mouku. Jedla jsem špenátový koláč na běžné mouce a na křupavé mouce mi chutná víc. Nejenže má jemnější a lehčí strukturu, ale tak nějak lépe se s ním pracuje se špenátem.

Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva. V části oleje rozmixujeme čerstvý špenát.

Je možné použít i okapaný mražený špenát, toho bude potřebovat 300 g.

Vejce smícháme s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Tenkým proudem přiléváme olej.

Po malých dávkách zamícháme suché přísady a mícháme, dokud se nespojí. Nakonec vmícháme rozdrcený špenát.

Dortovou formu o průměru 28 cm vyložíme pečicím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečeme přibližně 35 – 40 minut.

Vyjmeme, necháme vychladnout a odkrojíme vrchní část korpusu, ze které uděláme drobenku na povrch.

Želatinu rozpustíme v horké vodě a necháme vychladnout. Okapaný jogurt smícháme s cukrem a zpevníme želatinou připravenou podle návodu na sáčku.

Polovinu krému rozetřeme na dortový základ. Jahody nakrájíme na kousky, složíme na vrstvu krému a přelijeme je tuhnoucím želé. Vložíme na 15 minut do chladničky. Na jahody rozetřeme druhou část krému a posypeme drobenkou z korpusu.

Vložíme do chladničky alespoň na několik hodin nebo přes noc.

Náš tip

Použitím čerstvého baby špenátu v dortu získáme intenzivnější, jednotnější a světlejší odstín zelené. Špenát rozmixujeme s trochou oleje, aby se lépe krájel. Mražený špenát necháme předem rozmrazit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl