Jarní chléb


forma o rozměrech 22 x 10 x 5 cm
250 g zeleného chřestu nebo brokolice
250 g hladké mouky
několik lístků bazalky
100 ml mléka
4 malá vejce
100 ml olivového oleje
lžička dijonské hořčice
hrst celých černých oliv bez pecky
8 půlek sušených rajčat
čerstvě mletý černý pepř
asi 60 g vyzrálého čedaru
Troubu předehřejeme na teplotu 170 °C a plech vyložíme lehce navlhčeným pečicím papírem.
Chřest vaříme 3 minuty ve vroucí osolené vodě. Slijeme a rychle zchladíme pod tekoucí studenou vodou, aby se dále nerozvařil a zachoval si pěknou barvu. Potom ho osušíme. Pokud nemáme chřest, stejným způsobem připravíme brokolici.
Vejce smícháme s mlékem, olivovým olejem, hořčicí a dobře prošleháme.
Přidáme mouku a natrhanou bazalku se solí i pepřem. Dobře promícháme, aby vzniklo hladké těsto bez zbytků suché mouky.
Potom přidáme většinu chřestu, oliv (část si necháme na dozdobení), nakrájená sušená rajčata a polovinu nastrouhaného sýra. Jemně promícháme.
Směs nalijeme do formy a navrch položíme zbytek chřestu a oliv. Posypeme zbylým sýrem.
Pečeme 40 minut, dokud není na dotek pevný a na povrchu zlatavý a křupavý. Necháme 5 minut chladnout ve formě, pak vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Ohodnoťte tento recept: