Australský pomerančový dort
Sirup
¾ hrnku cukru krupice
šťáva ze 2 pomerančů2 – 3 středně velké pomeranče nakrájené na tenké plátky
Těsto
250 g másla
1 hrnek cukru krupice
4 velká vejce nebo 5 malých
1 hrnek mletých lískových ořechů
1 hrnek hladké mouky
1 a ½ lžičky prášku do pečiva
kůra ze dvou pomerančů
¾ hrnku pomerančové šťávy přibližně ze 3 pomerančů
½ hrnku zakysané smetanyhrnek = 200 ml
Předehřejeme troubu na teplotu 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme namočeným pečicím papírem, který mírně ohneme i po stranách.
Pomerančový cukrový sirup
Cukr a šťávu dáme do širokého rendlíku a vaříme na mírném až středním ohni. Za občasného míchání přivedeme k pomalému varu a vytrváme, dokud se cukr nerozpustí (trvá to asi 2 minuty). Do horkého sirupu vložíme plátky pomeranče a 3 – 4 minuty mírně povaříme.
Odstavíme rendlík z ohně a plátky pomeranče opatrně vyjmeme vidličkou a rovnoměrně je rozložíme po dně vyložené dortové formy na pečicí papír. Sirup si ponecháme.
Těsto
Máslo, cukr a pomerančovou kůru vložíme do mísy a šleháme, dokud nebude těsto světlé a krémové. Přidáme vejce, jedno po druhém, a šleháme (nejlépe v robotu), dokud se zcela nespojí a hmota není nadýchaná.
Postupně ručně zamícháme lískooříškovou mouku, mouku s práškem do pečiva, pomerančovou šťávu a zakysanou smetanu.
Dortovou směs nalijeme do dortové formy na plátky pomerančů. Dortovou formu zakryjeme alobalem a pečeme pomalu (asi 1 hodinu), dokud není dort zcela upečený. Můžeme to vyzkoušet zapíchnutím dřevěné špejle do středu dortu. Pokud vyjde čistá, jen s několika drobky, je koláč hotový.
Vyjmeme koláč z trouby a opatrně přejedeme nožem podél okraje koláče, abychom jemně uvolnili boky z formy. Dort opatrně otočíme dnem vzhůru na drátěnou mřížku. Dřevěnou špejlí uděláme do horní části dortu otvory asi do poloviny výšky. Přímo pod dort a drátěnou mřížku položíme tác, aby se zachytily případné zbloudilé kapky. Pomalu přelijeme vrchní část dortu pomerančovým sirupem a necháme ho vsáknout.
Tento dort se může podávat horký, vlažný i vychladlý a pokaždé překvapí. Podáváme s kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo ochuceného tvarohu.
Ohodnoťte tento recept: