Různé

Holandská omáčka

3 žloutky
100 g másla
špetka soli
1 lžička plnotučné nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice
pár kapek citronové šťávy podle chuti
2 lžíce vody
bílý pepř

Postavíme misku do vodní lázně nad mírně (opravdu jen mírně!) vroucí vodu. Rozmícháme v ní žloutky, 2 lžíce vody, hořčici, sůl a trpělivě šleháme metličkou 3–5 minut, dokud nebudou světlé, napěněné a trochu zhoustlé.

Máslo nakrájíme na kostičky a přidáváme postupně po jedné k teplým žloutkům. Další vždy až když je předchozí kostička dobře zašlehaná!

Odstavíme a ochutíme citronovou šťávou, solí a bílým pepřem, který se na rozdíl od černého v omáčce ztratí.

Omáčku připravujeme těsně před podáváním.

Jiný způsob přípravy může být v mixéru. Rozšleháme žloutky s vodou a hořčicí. Osolíme. Máslo rozpustíme. Horké máslo lijeme do rozmixovaných žloutků tenkým pramínkem, jako když připravujeme majonézu. Ochutíme a podáváme.

Na tuto přípravu stačí i nejobyčejnější tyčový mixér.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl