Holandská omáčka


3 žloutky
100 g másla
špetka soli
1 lžička plnotučné nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice
pár kapek citronové šťávy podle chuti
2 lžíce vody
bílý pepř
Postavíme misku do vodní lázně nad mírně (opravdu jen mírně!) vroucí vodu. Rozmícháme v ní žloutky, 2 lžíce vody, hořčici, sůl a trpělivě šleháme metličkou 3–5 minut, dokud nebudou světlé, napěněné a trochu zhoustlé.
Máslo nakrájíme na kostičky a přidáváme postupně po jedné k teplým žloutkům. Další vždy až když je předchozí kostička dobře zašlehaná!
Odstavíme a ochutíme citronovou šťávou, solí a bílým pepřem, který se na rozdíl od černého v omáčce ztratí.
Omáčku připravujeme těsně před podáváním.
Jiný způsob přípravy může být v mixéru. Rozšleháme žloutky s vodou a hořčicí. Osolíme. Máslo rozpustíme. Horké máslo lijeme do rozmixovaných žloutků tenkým pramínkem, jako když připravujeme majonézu. Ochutíme a podáváme.
Na tuto přípravu stačí i nejobyčejnější tyčový mixér.
Ohodnoťte tento recept: