Moučníky a cukroví

Masopustní koblihy

250 ml mléka
4 žloutky
1 kostka čerstvého droždí (42 gramů)
70 g cukru
80 g másla
500 g hladké mouky
2 špetky soli
4 lžíce rumu
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry

sádlo nebo olej na smažení
meruňkový džem
případně moučkový cukr na posypání

Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu.

Do 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

Mezitím utřeme změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr, po kapkách citronovou šťávu a rum.

Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne příliš tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme přibližně hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj asi 1 cm vysokou placku, ze které skleničkou vykrájíme kolečka o průměru 5 – 6 cm. Nezapomeneme, že koblihy smažením nabydou. Zpracujeme i zbytky těsta, spleteme nebo necháme větší kousky a rovněž necháme nakynout.

Srovnáme na pomoučenou desku, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.

Rozehřejeme tuk a koblihy v něm smažíme na střední teplotě. Do tuku je vkládáme tou vykynutou stranou. Nesmažíme příliš prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak pokličku odkryjeme, koblihy otočíme a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být dostatečné množství! Koblihy v něm musí volně plavat a nedotýkat se dna!

Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem. Klademe na papírovou utěrku, aby se vstřebal přebytečný tuk.

Plníme meruňkovým džemem, který můžeme trošku naředit rumem, pomocí plnící lahvičky. Vlažné můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

45 hlasů

Další recepty Celý díl