Šťavnatá vepřová kotleta
4 vepřové kotlety
sůl
pepř
4 lžíce sádla nebo oleje
1 lžíce máslaPřípadně
lžíce medu, sójové omáčky a pár kapek chilli omáčky
Maso necháme alespoň hodinu při pokojové teplotě. Pokud máme maso s kostí, kde je tuk, nařízneme ho do mřížky.
Maso, které budeme připravovat na grilu nebo v troubě, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Připravujeme-li maso na pánvi, jen osolíme, opepříme a na pánvi si rozehřejeme sádlo.
Příprava v troubě
Troubu vyhřejeme na nejvyšší teplotu. Kotlety položíme na mřížku, pod kterou máme plech na odkapání šťávy. Pečeme 8 – 10 minut, potom snížíme teplotu na 180 °C a necháme dopéct asi 12 – 15 minut.
Kotleta se nesmí vymáchat ve šťávě (například na plechu), byla by pak nedopečená a spíše dušená.
Příprava na grilu
Na elektrickém grilu pečeme zhruba 5 minut, podle výkonu grilu. Sundáme z grilu, položíme na maso kousek másla, přikryjeme alobalem a necháme 5 minut odpočinout.
Příprava na pánvi
Kotletu zprudka opečeme na pánvi po obou stranách, potom teplotu snížíme a opékáme z každé strany 4 – 5 minut.
Odložíme na prkénko. Na kotletu položíme kousek másla a přikryjeme alobalem. Necháme odpočinout 5 minut. Mezitím si z výpeku připravíme omáčku. Slijeme přebytečný tuk, přidáme trochu vody, aby se rozpustily všechny přípečky.
Slijeme šťávu z odloženého masa a trošku provaříme. Odstavíme a přidáme trochu másla na zjemnění i zahuštění.
Servírujeme polité troškou omáčky.
TIP
Smícháme 2 lžíce omáčky se lžící medu, sójové omáčky, případně přidáme pár kapek chilli omáčky. Kotlety před podáváním potřeme a dostaneme další rozměr kotletky.
Ohodnoťte tento recept: