Maso

Šťavnatá vepřová kotleta

4 vepřové kotlety
sůl
pepř
4 lžíce sádla nebo oleje
1 lžíce másla

Případně
lžíce medu, sójové omáčky a pár kapek chilli omáčky

Maso necháme alespoň hodinu při pokojové teplotě. Pokud máme maso s kostí, kde je tuk, nařízneme ho do mřížky.

Maso, které budeme připravovat na grilu nebo v troubě, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Připravujeme-li maso na pánvi, jen osolíme, opepříme a na pánvi si rozehřejeme sádlo.

Příprava v troubě

Troubu vyhřejeme na nejvyšší teplotu. Kotlety položíme na mřížku, pod kterou máme plech na odkapání šťávy. Pečeme 8 – 10 minut, potom snížíme teplotu na 180 °C a necháme dopéct asi 12 – 15 minut.

Kotleta se nesmí vymáchat ve šťávě (například na plechu), byla by pak nedopečená a spíše dušená.

Příprava na grilu

Na elektrickém grilu pečeme zhruba 5 minut, podle výkonu grilu. Sundáme z grilu, položíme na maso kousek másla, přikryjeme alobalem a necháme 5 minut odpočinout.

Příprava na pánvi

Kotletu zprudka opečeme na pánvi po obou stranách, potom teplotu snížíme a opékáme z každé strany 4 – 5 minut.

Odložíme na prkénko. Na kotletu položíme kousek másla a přikryjeme alobalem. Necháme odpočinout 5 minut. Mezitím si z výpeku připravíme omáčku. Slijeme přebytečný tuk, přidáme trochu vody, aby se rozpustily všechny přípečky.

Slijeme šťávu z odloženého masa a trošku provaříme. Odstavíme a přidáme trochu másla na zjemnění i zahuštění.

Servírujeme polité troškou omáčky.

TIP

Smícháme 2 lžíce omáčky se lžící medu, sójové omáčky, případně přidáme pár kapek chilli omáčky. Kotlety před podáváním potřeme a dostaneme další rozměr kotletky.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl