Luštěniny a obiloviny

Cizrnové kuličky v rajčatové omáčce

400 g vařené cizrny
2 vejce
80 g olivového oleje
50 g strouhanky
50 g sýra typu eidam nebo gouda (45%)
2 stroužky česneku
sůl
pepř
sušené oregano nebo saturejka

Omáčka

2 lžíce oleje
50 g rajčatového protlaku
1 plechovka (400 g) konzervovaných rajčat
100 ml zeleninového vývaru nebo vody
1 lžička cukru
sůl
pepř
oregano

500 g těstovin na přílohu

Cizrnu večer zalijeme studenou vodou a přes noc necháme nasáknout. Druhý den ji propláchneme, uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout.

Rozmixujeme ji dohladka a přidáme vejce, strouhanku, sýr, lisovaný česnek, olej, sůl a koření. Vše dobře promícháme a tvoříme menší kuličky, které dáme na 15 minut zapéct do trouby rozpálené na teplotu 180 °C. Kuličky se hezky zatáhnou. Dáme vařit vodu na těstoviny, které potom uvaříme podle návodu.

Na omáčku orestujeme na olivovém oleji rajčatový protlak s cukrem, přidáme drcená rajčata, sůl, pepř, oregano a zeleninový vývar. Povaříme na mírném ohni asi 10 minut. Do omáčky vložíme kuličky a prohřejeme v omáčce.

Podáváme s vařenými těstovinami. Dobře vypadají široké nudle nebo motýlci. Sypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl