Košíčky s karamelizovanými ořechy


200 g hladké mouky
100 g 100% rostlinné alternativy másla
40 g moučkového cukru
1 žloutek
kůra z jednoho citronu
Náplň
120 g ořechů – vlašské, mandle, kešu, pistácie
30 g kandované pomerančové kůry nebo lžička nastrouhané pomerančové kůry
30 g sušených brusinek
50 g hnědého cukru
100% rostlinné alternativy másla
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty
6 lžic smetany ke šlehání
špetka soli
Smícháme všechny suroviny na těsto, dobře ho propracujeme a necháme ho 2–3 hodiny odpočívat v lednici.
Na náplň dáme cukr, 100% rostlinnou alternativu másla, javorový sirup a vanilkový extrakt do hrnce a za stálého míchání necháme rozpustit. Pak opatrně přilijeme smetanu, promícháme a přidáme nasekané ořechy.
Přisypeme nasekané brusinky a kandovanou kůru. Několik minut povaříme, odstavíme z ohně a necháme částečně vychladnout.
Mezitím si rozválíme na pomoučené desce těsto. Vykrájíme kolečka a hvězdičky, vždy na jedno kolečko jednu hvězdičku. Kolečka vložíme do formiček na košíčky tak, aby zůstaly vyvýšené okraje nahoře. Naplníme připravenou náplní, položíme vykrojenou hvězdičku a pečeme v troubě předehřáté na teplotu 175 °C asi 20 minut (dokud není povrch upečený dorůžova).
Délka pečení se odvíjí od velikosti formiček. Košíčky můžeme péct i ve formě na muffiny. Podle kvality formy a potřeby můžeme formu vymazat máslem.
Poznámka
V případě, že použijeme pomerančovou kůru, přidáme ještě 30 g cukru.
Náš tip
Náplň můžeme ochutit skořicí nebo zázvorem či špetkou hřebíčku, pokud máme rádi kořeněné vánoční pečivo.
Ohodnoťte tento recept: