Dýňová roláda
Korpus
3 vejce
100 g cukru krupice
1 lžička citronové šťávy
250 g dýňového pyré
1 lžička mleté skořice
1 lžička prášku do pečiva
100 g hladké mouky
Náplň
80 g másla
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
250 g lučiny
marmeláda na potření
Vejce vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pěny. Přidáme dýňové pyré, skořici, prášek do pečiva a prosátou mouku. Důkladně promícháme. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na teplotu 180 °C přibližně 15 minut. Po upečení korpus s papírem sejmeme z plechu, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme s oběma druhy cukru do pěny a postupně zašleháme lučinu pokojové teploty.
Z korpusu sundáme utěrku, položíme na něj čistý pečicí papír a obrátíme. Papír, na kterém se korpus pekl, opatrně odtrhneme a plát otočíme na čistý papír zpět. Potřeme ho tenkou vrstvou marmelády i připraveným krémem a pomocí papíru stočíme do rolády. Zabalenou v papíru ji necháme tuhnout asi 2 hodiny v chladničce.
Náš tip
Zdobnou roládu připravíme ve formě na roládu. Do části těsta přidáme kakao, vyplníme vzorek a potom naplníme těstem.
Na náplň je možné použít i jiný čerstvý sýr nebo mascarpone. Pokud požijeme mascarpone, nepřidáváme máslo. Mascarpone je tučné dost. Vyzkoušeli jsme také náplň z tvarohu. Tvaroh ve fólii doporučujeme nechat okapat a přidat 20 g másla.
Do rolády je možné zavinout jakékoliv ovoce. V podzimní sezóně to mohou být jablíčka či hrušky, které stačí trošku orestovat na karamelu se skořicí a nechat vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: